Co ničí štítnou žlázu (Meduňka 4/2015)

11.12.2015 17:42

MUDr. Ludmila Eleková

 

<<< Předchozí část seriálu       Obsah seriálu       Následující část seriálu>>>

 

MUDr. Ludmila Eleková     Epidemie poruch štítné žlázy v dnešní době dosahuje neuvěřitelných rozměrů. Převládají autoimunitní nemoci štítné žlázy (AIT — autoimunitní tyreoiditis). Bohužel se na ně přichází často až v době, kdy žláza vykazuje sníženou funkci. U mnoha pacientů je porucha funkce zjištěna vcelku včas, v době ještě normální funkce, ale z hlediska konvenční léčby je to jedno. Neřeší totiž vůbec příčinu, proč se u konkrétního člověka zbláznil imunitní systém a začal útočit na vlastní tkáň. Konvenční léčba zahrnuje pouze sledování v případě, kdy je funkce ještě normální nebo se v případě již existující hypofunkce hormony nasadí rovnou. Vůbec se neřeší příčina autoimunity, a to proto, že konvenční medicína věří, že autoimunita má neznámé příčiny a nedá se léčit. Ani jedno neplatí. Nic se v těle neporouchá jen tak.

    Jsou dva druhy AIT podle druhu autoprotilátek. Při tvorbě stimulujících protilátek vzniká Graves-Basedowova nemoc, při tvorbě protilátek proti tkáni žlázy vzniká Hashimotova nemoc.

    Mnoho lékařů testuje štítnou žlázu pouze zjištěním hladiny TSH, tyreostimulačního hormonu hypofýzy, který ukazuje míru pobízení štítné žlázy hypofýzou. Produkce TSH je řízena zpětnovazební smyčkou — je-li v krvi dostatek hormonů štítné žlázy trijodtyroninu (T3) a tetrajodtyroninu (T4), hypofýza uvolňuje stálé malé množství TSH, jeho hladina je mezi 1–4 nmol/l. Když začne štítná žláza slábnout a klesá produkce hormonů, hypofýza ji začne pobízet zvýšením produkce TSH. První známkou narušené funkce je tedy vyšší TSH a normální T3 a T4. Tato fáze může trvat roky, než štítná žláza bičovaná k vyšší produkci definitivně selže a klesnou hladiny jejích hormonů. TSH začne stoupat, jak se hypofýza snaží žlázu donutit k vyšší aktivitě. Nejvyšší hodnota, kterou jsem u pacientky viděla, byla kolem 150 nmol/l, ale běžnější nálezy jsou cokoli mezi 5 a 20 nmol/l. Při Graves-Basedowově nemoci TSH naopak klesá až k neměřitelným hodnotám, protože je zpětná vazba utlumena zvýšenými hodnotami T3 a T4.

    Změny v TSH, T3 a T4 se ale objeví někdy až po desetiletí trvajícího autoimunitního zánětu, při kterém autoprotilátky poškozují štítnou žlázu. V té době štítná žláza dokáže dobře fungovat, tak dobře, že ani nepotřebuje vyšší pobídky TSH. Všechny hodnoty — TSH, T3 i T4 — jsou naprosto normální. Lékař by zjistil, že něco není v pořádku, jen tehdy, kdyby nechal zjistit protilátky. Bohužel, mnoho lékařů to neudělá, převážně z finančních důvodů. Vyšetření protilátek je totiž ze všech uvedených testů nejdražší. Takže se šetří, podle mého názoru na nesprávném místě. Ovšem lékař, který by s autoimunitou stejně nevěděl, co dělat, nemá důvod pacienta na ni vyšetřovat.

    Dalším problémem je účinnost hormonů. Existuje mnoho lidí s příznaky narušené štítné žlázy při normálních hodnotách hormonů, důvodem je jejich narušená funkce v tkáních.

    Podle čeho poznáme, že nám štítná žláza dobře nefunguje?

    Hyperfunkce (zvýšená funkce) se projevuje celkovým zrychlením metabolismu: zvýšení tělesné teploty, úbytek na váze přes vysoký příjem potravy, průjem, vyšší krevní tlak a puls, bušení srdce, vypoulené lesklé oči (exoftalmus), třes končetin, zrychlené reflexy, neklid, úzkost.

    Hypofunkce (snížená funkce) se projevuje opakem, celkovým zpomalením. Sníženou tělesnou teplotou, nabíráním na váze, zácpou, sníženým tlakem a hlavně pomalým pulsem, padáním vlasů, duševní pomalostí, která se může zaměnit s depresí nebo demencí. V obou případech se může žláza zvětšit, vznikne struma (vole). Jedním ne příliš známým symptomem je kumulace karotenoidů v kůži, zejména na dlaních, při hypofunkci štítné žlázy totiž tělo není schopno přeměnit karotenoidy na vitamín A. Většina lidí má subtilnější problémy — únavu, poruchy spánku, paměti, problémy s váhou, ženy narušenou menstruaci, neplodnost apod. Nižší tělesná teplota znamená také problémy se štítnou žlázou.

 

Co poškozuje štítnou žlázu

    Štítná žláza je jakýmsi „kanárkem v dole“ (varovným signálem), je to orgán velmi citlivý na poškození toxiny a její tkáně se stávají snadným terčem zkřížených protilátek při potravinových alergiích. Obrovský nárůst jejích poruch je přímým důsledkem moderního toxického způsobu života. Jejich četnost je děsivá. Při rutinním testování nacházím autoprotilátky ve velmi vysokém procentu, odhadem až 15–20% testovaných, obvykle lidí bez typických příznaků.

    Hlavními škůdci pro štítnou žlázu jsou těžké kovy včetně hliníku, radiační záření, lepek a jiné potravinové alergie, určité infekce, očkování a stres. Jeden nebo více z uvedených faktorů lze najít v anamnéze pacientů s poruchami štítné žlázy.

 

Lepek

    Dnešní lepek, zejména v pšenici, není ten, který jedli naši předkové. Pšenice prodělala během posledních cca 60 let obrovské změny v genomu a vlastnostech, na které nejsme adaptováni. Podrobnosti naleznete v knize Dr. Williama R. Davise Život bez pšenice. Je fakt, že počet lidí s intolerancí nebo přímo alergií na pšenici prudce stoupá. Důvodem je nejen změna na její straně, ale i zhoršující se stav našeho střeva a imunity jako takové. Prostě si s moderním lepkem nejsme schopni poradit. Lepek je náročný na proces trávení a až příliš často dobře stráven není. Nedostatečně strávené zbytky lepku, peptidy, prostupují propustným zaníceným střevem (sk: zapáleným črevom) — špatné trávení obvykle znamená zánět, tedy propustné střevo — a stávají se terčem útoku imunitního systému, který je považuje za cizorodý antigen, něco, proti čemu má bojovat. A bohužel tkáně štítné žlázy jsou hodně podobné těmto peptidům a stanou se kolaterální obětí tohoto boje.

    Americká lékařka Susan Blum, autorka knihy „Plán pro uzdravení imunitního systému“ (The Immune System Recovery Plan) zjišťuje alergii na lepek u cca 90% pacientů, kteří k ní přicházejí s autoimunitní nemocí. Ona sama se dokázala z Hashimotovy nemoci uzdravit. Naprosto nekompromisně říká, že jakákoli autoimunita znamená doživotní bezlepkovou dietu — a to i v případě negativních protilátek proti lepku! Testování alergie na lepek se totiž běžně provádí nedostatečně, z potřebných cca 15 testů se dělá obvykle 3–5, takže mnoho lidí dostane falešně negativní výsledek. Souvislost mezi lepkem a poruchami štítné žlázy začíná prosakovat i do konvenční medicíny. Někteří osvícení gastroenterologové posílají nově diagnostikované celiaky na testy protilátek proti štítné žláze.

 

Sója

    Lidé s hypofunkcí štítné žlázy by se měli důsledně vyhýbat i sójovým produktům, zejména těm moderním „západním“, jako je sójové mléko, jogurty, ale i tofu. Sója totiž obsahuje látky, potlačující funkci štítné žlázy. Asiatům to je dlouho známo a proto sóju zpracovávají a konzumují tak, aby její negativní účinky zmírnili, tj. ji dlouze a komplikovaně fermentují a konzumují ji s mořskými produkty a rybím vývarem.

 

Toxiny

    Těžké kovy, rtuť, hliník, pesticidy… cokoli lidmi vyrobené. Co s tím? Když už máte problém se štítnou žlázou, je v podstatě jisté, že máte s toxiny problém. Je třeba snížit toxickou zátěž, detoxikovat a do budoucna se chovat obezřetně. V praxi to znamená neočkovat se, vyřešit amalgámy, zbavit se mrtvých zubů, žít maximálně zeleně. Také pečovat o svá játra, ledviny (sk: obličky), střevo a detoxikační schopnosti organismu.

    Očkování vidím jako jednoznačně nejčastější příčinu autoimunity u svých pacientů. Je jedno, jakou mají autoimunitní nemoc, očkování se nápadně často objevuje v předchorobí ve vhodném čase. Autoimunní nemoc je také někdy spuštěna i infekcí různého původu. Je třeba vzít na vědomí, že když už máte autoimunitu po infekci, pravděpodobně se zhorší po očkování a naopak.

 

Stres

    Chronický a/nebo silný stres je velmi častou součástí příběhu pacienta s AIT. Dlouhé roky v náročné práci, vleklé rodinné problémy, životní katastrofy — cokoliv z toho, obvykle v kombinaci se zátěží imunitního systému, operací, zubařskými zákroky apod.

 

Co s tím

    Na začátku jsem uvedla, že autoimunitu lze léčit. Není to vždy jednoduché a rychlé, někdy se podaří stav jen zmírnit, ale vše se počítá. AIT nebolí, je to její výhoda i nevýhoda současně. Protože nebolí a stačí jen denně spolknout jednu tabletu léku bez vedlejších účinků, může to snižovat motivaci s tím něco dělat. S AIT se dá docela pohodlně žít. To je současně výhodou, protože to dává dost prostoru pro změny životního stylu, nehrozí bezprostřední újma.

 

Stručný návod, jak pomoci vaší štítné žláze

    Potřebná vyšetření: TSH, fT3, fT4, antiTPO, antiTG, běžná biochemie, ANA a event. Jiné markery autoimunity, CRP, homocystein, co nejkomplexnější testy alergie na lepek a další časté potravinové alergeny (bílkovina kravského mléka, vejce, kukuřice, sója). Změřte si tělesnou teplotu, uprostřed dne, v klidu. Měla by být rovných 37 °C.

    Zaměřte se na uzdravení střeva. Existují diety určené k zahojení střevního zánětu, buď SCD, GAPS dietu nebo přísnější autoimunitní paleo-dietu. Všechny tyto diety zakazují všechny obilniny, včetně bezlepkových, škroby, omezují mléčné výrobky na kvalitně fermentované, zakazují cukr, chemii, zpracované potraviny, sóju, kofein, alkohol atd. Autoimunitní paleo-dieta kromě toho zakazuje ořechy, semena, mléčné výrobky, vejce, zeleninu z čeledi lilkovitých, houby, luštěniny. Povoluje vývary, maso, ryby, zeleninu (s uvedenou výjimkou), ovoce, důraz klade na fermentované potraviny a kokosové mléko, dužinu, olej a jogurt. SCD a GAPS povolují luštěniny, neomezují sortiment zeleniny a nezakazují mléčné výrobky. Důvody výběru a zákazu potravin najdete u příslušných diet. Je-li to na vás příliš, aspoň jezte 100% bezlepkově, bez mléčných výrobků, sóji, cukru, kofeinu a chemie přinejmenším do doby, než se vyléčíte. I pak buďte velmi opatrní. Jezte dost zeleniny, ale pozor na brukvovitou (sk: kapustovitú) — tu jezte omezeně, v případě hypofunkce ji dočasně nejezte vůbec a až začnete, jezte jen povařenou nebo ještě lépe kvašenou. Jezte mořské ryby, ale kvůli rtuti jen malé, do velikosti makrely nebo pstruha, mořské plody a řasy. Výjimkou je hyperfunkce, kdy je vhodné přísun potravin obsahující jód omezit.

    Suplementy, nutné pro uzdravení střeva a zklidnění autoimunitního zánětu, zahrnují kvalitní probiotika k obnově střevní flory, zinek, vitamín D, rybí tuk (omega 3 mastné kyseliny), kurkumin, resveratrol, antioxidanty.

    Štítná žláza pro svou funkci potřebuje jod, selen, magnesium, bór a dostatek bílkovin. V případě nízké účinnosti hormonů v tkáních, což se projeví při normálních hodnotách hormonů, ale přetrvávajících příznacích a snížené tělesné teplotě, je velmi vhodné jíst několik lžic kokosového oleje denně — má termogenetický účinek a také se zahřívat vnějšími prostředky (horká lázeň, sauna).

    Těžké kovy: nechte si opatrně, ale systematicky vyměnit amalgámové plomby, zbavte se všech mrtvých zubů a ložisek zánětu. Během výměny plomb je nutné podporovat detoxikaci: užívejte chlorellu, N-acetylcystein (ACC), kurkumin, ostropestřec, vitamíny B (B-komplex). Neočkujte se a máte-li podezření, že vaše nemoc začala po očkování, kontaktujte homeopata, který umí vyřešit následky očkování.

    Trpíte-li současně oslabenou imunitou proti infekci, což je častá kombinace s autoimunitou nebo alergií, potřebujete selektivně stimulovat tuto část imunity. Na to se hodí betaglukany nebo colostrum, ale je třeba postupovat opatrně a kontrolovat stav imunity.

    Porucha štítné žlázy, ať se zánětem nebo bez něj, znamená vždy signál přetížení vašeho imunitního a detoxikačního systému a také znamená propustné zanícené střevo. Výše uvedené rady mohou odstranit nejčastější faktory životního stylu, které mohou vést k poškození štítné žlázy. Pro některé pacienty to může být dostačující, jiní potřebují vyhledat pomoc informovaného lékaře nebo naturopata či homeopata. Nenechte se ukolébat tím, že AIT nebolí — autoimunitní útok na jeden váš orgán znamená problém s imunitou jako celkem. Nečekejte, až začnete tvořit protilátky proti jiné části vašeho těla, všechny ostatní autoimunitní nemoci jsou podstatně nepříjemnější a nebezpečnější.

 

<<< Předchozí část seriálu       Obsah seriálu       Následující část seriálu>>>