Dokumentární film „O původu AIDS“ („Origins of AIDS“, 2004) o tom, jak se virus HIV dostal ze šimpanzů na člověka pomocí očkování proti dětské obrně (české titulky)

26.10.2016 00:21

Ing. Marián FILLO

www.slobodaVockovani.sk Slovenská verzia www.slobodaVockovani.sk

 

    Film „Origins of AIDS“ („O původu AIDS“) z roku 2004, který trvá jen necelých 44 minut, představuje množství pozoruhodných faktů, které by neměly nechat chladným žádného fanouška očkování, obzvláště očkování proti dětské obrně (poliomyelitidě), jakožto ani žádného bojovníka proti HIV/AIDS.

    Totiž v tehdejším Belgickém Kongu (dnešní Demokratická republika Kongo a mezitím Zair) byla v druhé polovině 50. let 20. století vyráběna a hromadně zkoušena vakcína proti dětské obrně, a to na víc než miliónu místních Afričanů. Ze stejné doby a z toho samého místa zároveň pochází nejstarší HIV pozitivní vzorek krve. Přitom nikdy předtím nebyla žádná taková nemoc zaznamenána a zjistilo se, že virus HIV byl přenesen na člověka ze šimpanzů, pro které však není ani zdaleka tak nebezpečný. Přitom viry pro vakcíny, vyráběné v Belgickém Kongu, byly podle všeho pěstovány na ledvinách šimpanzů. Náhoda?

    Film nás provede od počátků úsilí o vynalezení vakcíny proti dětské obrně, problémy, které s tím byly spojeny, jakožto i vrcholně neetickým chováním jednotlivých výzkumníků, které možno směle porovnat s činy nacistických lékařů, souzených po 2. světové válce Norimberským tribunálem.

    V druhé části se film zaměřuje na výzkumy Dr. Hilaryho Koprowského, jehož pokusná živá orální vakcína proti dětské obrně CHAT byla zkoušena v letech 1957–1960 v Belgickém Kongu. Sám Dr. Koprowski ve filmu vystupuje a zarytě popírá, že by na výrobu vakcín používal šimpanzí ledviny, avšak mnoho jeho bývalých spolupracovníků, kteří ve filmu vystupují taky, svědčí více-méně přímo o pravém opaku.

Edward HooperEdward Hooper

    Hlavním oponentem Dr. Koprowského je autor knihy The River: A Journey to the Source of HIV and AIDS („Řeka: Cesta ke zdroji HIV a AIDS“), investigativní novinář Edward Hooper. Knihu právě čtu a je to velmi poutavá četba, jen mi to ještě chvilinku potrvá, jelikož kniha má víc než 1000 stran. Hooper má i svou webovou stránku na toto téma: AIDS Origins (anglicky). Snažil jsem se jej pozvat do svého pořadu na Slobodném vysielači, ale moje pozvání, Bohu žel, odmítl s tím, že si sice pořád stojí za tím, co zjistil a zveřejnil, ale už k tomu nepodává veřejné rozhovory. :-(

    Tento film by rozhodně měl shlédnout každý, kdo se těší z vymýcení (eradikace) viru poliomyelitidy, které by údajně mělo nastat v průběhu pár let. Škody, které doposud napáchal virus HIV a ním způsobovaná nemoc AIDS (vinou právě očkování proti dětské obrně), totiž mnohonásobně převyšují všechno zlé, co kdy v historii způsobil lidstvu virus dětské obrny.

    Film lze shlédnout na těchto adresách:

nebo přímo zde:

    Tento i další filmy o očkování v češtině nebo s českými titulky můžete shlédnout i na sociální síti VK (vyžaduje (pokud ještě nemáte) bezplatnou registraci a přihlášení; přihlásit se lze i skrze účet na Facebooku):

    Jinou sbírku filmů a kratších videí v češtině nebo s českými titulky naleznete zde:

 


    Jen díky dobrovolným příspěvkům čtenářů a posluchačů může Svoboda v očkování přinášet všem lidem bezplatně důležité informace (nejen) o očkování. Pokud si myslíte, že naše práce má hodnotu, a pokud je to ve vašich možnostech, přispějte, prosím, na další chod této stránky. Každá koruna je dobrá a díky za ní!
    Můžete však přiložit ruku k dílu i jiným způsobem.