Každoroční epidemie příušnic – u očkovaných

03.03.2016 21:10

    Proti příušnicím se očkuje od roku 1987. To znamená, že dnešní jedinci pod 28 let již jsou očkováni a imunitu proti této nemoci má zajišťovat právě očkování. Když se ale podíváme vedle novinových zpráv hlásajících epidemie příušnic na data ze Státního zdravotního ústavu, zjistíme, že u věkové skupiny nad 10 let do zmíněných 28 je vůči příušnicím imunní cca 40% jedinců, ostatní nemají prokázanou dostatečnou hladinu protilátek v krvi.

    [...]

    Příušnice spolu se zarděnkami, spalničkami a planými neštovicemi patřily před zavedením očkování mezi tzv. běžné dětské nemoci. Název „běžné“ napovídá, že se nejednalo o žádná zákeřná a smrtelná onemocnění, i když jako každé jiné onemocnění můžou mít své komplikace a následky. Ovšem jádro věci je v tom, že tyto nemoci mají nejlehčí průběh právě v dětství a ve vyšším věku mají také vyšší míru komplikací. Závažným následkem příušnic je zánět varlat, který může vyústit v neplodnost. Podle informací ze Státního zdravotního ústavu se tato komplikace může vyskytout u 6% nakažených. Proto bylo vždy pro chlapce výhodné, aby příušnice prodělali v dětství, kdy jejich plodnost ještě nemůže být ohrožena. Jaký je však výsledek neúčinného očkování? Z předchozího grafu je to zřejmé: nemoc se odsunula z nižšího a bezpečnějšího věku do vyššího s vyšším rizikem následků.

 

    Více na stránce Očkování — Informace o očkování, vakcínách, jejich složení a nežádoucích účincích, o kterých se příliš nemluví.