Každou minutu očkování zabrání pěti úmrtím

16.12.2016 00:00

    [...]

    Hlavní výhodou očkování je získání obrany před nemocí, aniž bychom ji museli prodělat. Očkovací látky s obsahem aktivních látek, jako jsou antigeny a pomocné látky, jsou schopny stimulovat buňky imunitního systému a zajistit tvorbu protilátek, které jako strážci cirkulují v krvi očkovaného a jsou schopny zlikvidovat případnou baktérii nebo virus, která vnikla do lidského organismu. Díky tomu očkovaný neonemocní. Další výhodou je schopnost některých očkovacích látek stimulovat i nezralý imunitní systém kojenců a překlenout tak období do plné zralosti imunity. Kojenec tak získá ochranu před infekcí v období nejvyšší zranitelnosti, což je do jednoho roku života. Některá očkování přináší také výhody pro ostatní osoby v okolí očkovaného. Očkovaný se nestává nosičem původců nemocí a nemůže být zdrojem nákazy pro své blízké. S vysokou proočkovaností dochází k poklesu cirkulace původce infekčního onemocnění a tím se snižuje riziko nákazy také pro neočkované jedince nebo pro ty, co si ani po očkování nevytvoří dostatečnou ochranu.

    Za nevýhodu očkování mohou být považovány nežádoucí a vedlejší reakce po očkování. Tyto reakce mohou způsobit nepohodlí očkovaného nebo přechodné zdravotní obtíže. Ve výjimečných případech se mohou objevit alergické reakce nebo závažné nežádoucí reakce. Počet závažných komplikací je daleko vyšší v případě, že člověk onemocní danou nemocí, než po vakcinaci v případě, když se nechá očkovat. Akutní zánět mozku se může objevit po očkování proti spalničkám u jednoho z deseti milionů očkovaných, naproti tomu jako komplikace nemoci u neočkovaných se vyskytuje u jednoho z tisíce nemocných. Spalničky mohou způsobit ztrátu sluchu až u 9 dětí ze 100, u 6 ze 100 se přidá zápal plic, který může vést k úmrtí. Proto jedno z tisíce nemocných dětí může zemřít. Toto se u očkování nenastává.

 

    Více na stránce Media Planet Kvalitní život.

    K tomu viz komentář Typická vakci-propaganda pre typické vakci-ovečky (Ad: Kdo odmítá povinné očkování, hraje ruskou ruletu, tvrdí lékař).