Provakcin proti nežádoucím účinkům očkování!?!

16.08.2015 21:29

Micha El Jan Dominik

 

    Rád bych upozornil na výskyt produktu Provakcin plus (dále jen PP) na našem trhu. Možná by bylo vhodné zamyslet se na tím, co stojí v pozadí této nekalé hry, která na mne nedělá vůbec dobrý dojem!

ProVakcin Plus    Reklama i propagátoři produktu připouštějí, že očkování může mít nežádoucí účinky! Jak je to možné? Drtivá většina rodičů se setkává se sebejistým postojem pediatrů a tvrzením, že většina očkování probíhá bezpříznakově, mimo mírného otoku, zarudnutí v místě aplikace, či vyšší teploty. Existují tedy dvě základní možnosti: buď očkování skutečně nežádoucí účinky (NÚ) má a jsou rodičům tajeny a PP má být „náplastí“, nebo očkování žádné NÚ nemá a PP je podvod.

    Reklama Provakcinu plus zde:

    Pár myšlenek navíc: velmi by mne zajímalo, proč propagují užívání zmíněného přípravku od třetího měsíce věku, když pediatři mohutně podle kalendáře očkují od 2 měsíců věku. Žeby přece jen obsahoval něco, co se až tak malým dětem nehodí? Popis NÚ z klinických testů je přiložen kde? Nenašel jsem ho!

    Při podrobném pročtení rádoby vědeckého postupu je zcela zřejmé, že došlo k mnoha pochybením ve výzkumu. Snaží se čtenáře přesvědčit, že se začetl do vědeckého pojednání, toto dokládají množstvím studií, ale zvídavý rodič se nikde nic bližšího nedočte. Navíc je citační manuál neúplný, figurují zde pouze jména a rok publikace, nic dalšího. To hraničí s morální korektností vědeckého přístupu. Každý student by byl za takový diletantismus vyhozen od zkoušky.

    Zamyslíme-li se nad tím, jaké jsou jimi deklarované cíle, musí nám být zcela jasné, že se jedná o nesmysl, který je metodologicky irelevantní.

    Např. jeden ze sledovaných parametrů je bolest v místě vpichu či bolest hlavy. Velmi by mne zajímalo, jak soudruzi operacionalizovali (velmi zjednodušeně řečeno převedli pojem z teorie k výzkumnému použití za účelem zjištění „stavu věci“) tyto bolesti u dvou až tříměsíčních dětí!? Ty děti výzkumníkům řekly, že v místě vpichu cítí bolest? Ty děti explicitně do dotazníku vyjádřily, že nyní je bolí hlava? Velmi rád bych se dočetl, jak byla hodnocena akceptace dítětem? Ano, pečlivý kritik by zde argumentoval sledovanou skupinou pěti až šestiletých dětí. Ty už umí bolest popsat. Ale: přípravek je doporučován od 3. měsíce věku. A zde je ona slabina — a to dosti zásadní — proč o tomto bodě píšu. Je to jednoduché. Testy u tak malých dětí do jednoho roku neproběhly, nebo „se předpokládá“, že je něco bolelo? To je ale dosti chabý argument na nositele minimálně doktorátu z medicíny či přírodních věd.

    Vedle rádoby vědeckých pojednání však propagátoři zatajili podstatné informace o metabolizmu zmiňovaných látek mimo vitamínu C, kde je toho veřejnosti známo již více, než např. u kurkuminu či germania. Před časem jsem v rádiu poslouchal diskuzi (nevzpomínám si na zdroj ani autora), kde došlo rovněž na užívání kurkumy, jak je zdravá, přínosná apod. Fytoterapeut také v závěru své řeči zmínil, že je nutno ji používat současně s pepřem, aby se vstřebala. O tomto ve složení ani jinde u prezentace o PP není ani zmínka. Že by další reklamní trik? Po sléze jsem dohledal toto čtení:

    Každý nechť si učiní názor vlastní, můj je jasný. Je to nekorektní prezentace přípravku, který má jediný účel: zajistit reklamu a peníze prodávajícímu, nic víc nedokáže. Celaskon si podstatně levněji mohu obstarat v lékárně. Pokud by autoři reklamy měli pocit, že jim křivdím, nechť předloží vědecké texty k posouzení validity jejich postupu a budeme diskutovat dále. V opačném případě netřeba dalších komentářů. Nashledanou.