Smrt dítěte na Hodonínsku nesouvisí s očkováním, konspirační teorie se ale šíří dál

15.11.2016 00:00

    [...]

    Co když očkování skutečně zabíjí a může být ohroženo i moje dítě? Tato otázka napadla mnoho rodičů, kteří se dozvěděli o úmrtí šestnáctiměsíčního batolete, které zemřelo v den, kdy bylo očkováno. Ale čím méně potvrzených faktů, tím více spekulací, zvlášť když jde o očkování a jeho odpůrce, i tak lze shrnout příběh, který na sociálních sítích vyvolal doslova bouři a mezi rodiči paniku. Na začátku listopadu skutečně došlo k úmrtí malého dítěte a skutečně se tak stalo jen pár hodin po očkování. To je ale jediné, v čem se reálné události s facebookovou verzí tragického příběhu, shodují. Závěry soudní pitvy i policejního vyšetřování souvislost úmrtí dítěte s očkováním vyloučily. „V souvislosti s násilnou smrtí dítěte na Hodonínsku kriminalisté zahájili trestní stíhání jeho matky pro zvlášť závažný zločin vraždy. S ohledem na věk mladistvé nebude policie zveřejňovat žádné další informace,“ uvedla Štěpánka Komárová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje. „Na základě zjištěných informací v souvislosti s vyšetřováním jsme zjistili, že úmrtí dítěte nesouvisí s jeho očkováním,“ dodala.

    Přesto nebo právě proto, se objevují další konspirační teorie, ve kterých nechybí ani údajné spiknutí úřadů, farmaceutického průmyslu a lékařů s cílem utajit „pravdu“. Ty ovšem reálně ovlivňují rozhodování a chování rodičů, kteří zvažují, zda své děti nechají očkovat. Každá podobná zpráva pak pro ně znamená další nejistotu a obavy, a to bez ohledu na to, zda se příčinná souvislost mezi úmrtím dítěte a vakcinací prokáže či nikoliv. Jen máloco má na váhající rodiče tak silný vliv, jako právě emotivní příběhy jiných rodičů. Právě pod vlivem těchto příběhů se u nich posiluje přesvědčení o tom, jak je očkování nebezpečné. Zvlášť když svůj vlastní olej do ohně v podobě konspirací přilejí nejrůznější inciativy odmítající očkování jako takové. „Antivaxeři jsou už tak internetem nastavení, že všechny, pro ně nevysvětlitelné hrozné jevy spojují s očkováním. Nerozlišují koincidenci od kauzální souvislosti. Tento případ znovu dokázal, že objektivně nehledají pravdu, ale jen se utvrzují ve svých konspiracích,“ shrnuje Tomáš Ondriga, lékař a jeden z Lovců šarlatánů. „Představa, že by byli všichni vyšetřovatelé a soudní lékaři podplaceni farmaceutickými společnostmi jen proto, aby se něco ututlalo, je nereálná a hlavně směšná,“ dodává.

 

    Více na stránce Zdravotnický deník.

    K tomu viz článek Stanovisko k úmrtí holčičky na Jižní Moravě v den očkování MMR vakcínou Priorix (tisková zpráva Společnosti pacientů s následky po očkování).