Turecké soudy skoncovaly s povinnými očkováními

14.06.2016 13:24

www.slobodaVockovani.sk Slovenská verzia www.slobodaVockovani.sk

Daily Sabah Turkey21.V.2016Tuncay Kayaoğlu

 

    Původní článek Turkish courts shoot down mandatory vaccinations
    z angličtiny přeložil Ing. Marián Fillo.

 

ilustrační obrázek: turecká vlajka s injekční stříkačkou ve tvaru otazníku i ve tvaru paragrafu    Hnutí proti očkování v Turecku našlo u soudů podporu ve svém boji proti povinnému očkování. Ve středu 4.V.2016 Kasační soud, tedy Nejvyšší správní soud Turecka rozhodl proti povinnému očkování na základě toho, že povinné očkování by vedlo k porušení práv jednotlivců. Ve středu 11.V.2016 tentýž soud opět rozhodl ve prospěch rodičů, kteří nechtěli dát své děti očkovat.

    Ve svých nedávných rozsudcích Ústavní soud Turecka, což je nejvyšší soudní orgán, rozhodl, že současný očkovací program nemůže pokračovat, protože mu chybí platný právní rámec. Ve čtvrtek 24.XII.2015 tentýž soud řekl, že současné zákony nedovolují úřadem jednat proti vůli rodičů. Tento soud také poukázal na příliš neurčitou povahu zákona o povinném očkování.

    Hakan Hakeri, profesor lékařského práva na istanbulské Univerzitě Medeniyet, řekl, že tyto rozsudky „nejsou žádným překvapením“. Podle Hakeriho byly původně dvě očkování zákonem prohlášeny za povinné, ale v průběhu let vláda přidala celou řadu dalších, aniž by k tomu poskytla nezbytný právní rámec. V roce 1930 totiž Turecko schválilo zákon o povinném očkováním proti pravým neštovicím a tuberkulóze.

    V současnosti však vláda požaduje, aby dítě dostalo 16 vakcín v prvních dvou letech svého života. Ministerstvo zdravotnictví obhajuje současný očkovací program, argumentujíce ochranou veřejného zdraví. Rodiče, což jsou proti očkování, se vyslovovali zejména proti vakcíně proti záškrtu, tetanu a černému kašli (angl. Diphtheria, Tetanus, acellular Pertussis = DTaP), protože se domnívají, že vyvolává nežádoucí účinky, jako je např. autismus.

    Místní zdravotnické úřady sledují postup v očkování a upozorňují rodiče, když je čas na další očkování. Rodiče mohou vlastně 14 z těchto 16 očkování odmítnout. Ministerstvo rodiny a sociálních věcí pak zhodnotí důvody pro odmítnutí očkování a může podat soudní žalobu, pokud se rozhodne, že se jedná o zanedbání péče o zdraví dítěte. Pokud rodina soudní spor prohraje, zaklepou jí na dveře lékaři, doprovázeni Policií, aby naočkovali dané dítě, řekl jistý obvodní lékař z Istanbulu tiskové agentuře Anadolu.

    Nedávno vynesené rozsudky však ochromily schopnost Ministerstva zdravotnictví prosazovat očkovací program. Ministerstvo zdravotnictví na ně odpovědělo návrhem novely zákona, který by odstranil díru v zákoně o povinném očkování, díky čemuž by mohlo nucení rodičů do očkování jejich dětí pokračovat. Podle tohoto návrhu, který má tisková agentura Anadolu k dispozici, tento zákon stanoví, že nikdo nemůže být očkován proti své vůli. Zároveň však dodává, že ministerstvo nebude od rodičů žádat povolení na zbývajících 14 očkování.

    To je zjevný protimluv, uvedl Bahadır Cevizci, přední představitel tureckého Hnutí proti povinnému očkování, které údajně v posledních 3 letech pomohlo přes 150 rodinám se soudními spory. Zdůraznil, že pro rodiny, což jsou proti očkování, nejde jen o záležitost práva, ale také o záležitost velmi osobní. Pro tiskovou agenturu Anadolu se vyjádřil:

„Tyto rodiny jsou proti očkování, protože věří, že očkování je nebezpečné.“

    Tento krok Ministerstva zdravotnictví Turecka označil za „nedopečený“ (šitý horkou jehlou) a vyzval ministerstvo, aby „sa vcítilo“ do rozpoložení těchto rodin. Cevizci také zdůraznil, že kdyby tento návrh dokonce byl i schválen, nezabránilo by to jeho skupině v dalších žalobách proti povinnému očkování:

„Obrátili bychom se na Evropský soud pro lidská práva (ESLP).“

    Profesor lékařského práva Hakeri se domnívá, že je možné, že tento mezinárodní soud bude hledat zákonné oprávnění pro současný očkovací program a bude projednávat, zda tento očkovací program je přiměřeným opatřením na ochranu veřejného zdraví.

    Tiskový odbor Ministerstva zdravotnictví Turecka potvrdil tiskové agentuře Anadolu zprávy o tom, že tento návrh novely zákona bude schválen, a dodal, že již byl odeslán předsedovi vlády, aby ho předložil ke schválení tureckému parlamentu.