Vyjádření názoru předsedy imunizační komise Jana Leidela k případnému zavedení očkovací povinnosti v Německu

07.05.2015 11:40

Wirtschaftswoche24.II.2015Susanne Kutter

 

    Původní článek Eine Masern-Impfpflicht wird nichts bringen
    z němčiny přeložila Hana Ackermannová
    a překlad upravil Ing. Marián Fillo.

 

Dr. Jan Leidel    Jak se dá zabránit obdobné epidemii spalniček a úmrtím na tuto nemoc, která nyní panuje v Berlíně, vysvětluje Jan Leidel (dále jen JL), předseda Stálé očkovací komise (STIKO = STändige ImpfKOmmission — obdoba české NIKO = Národní Imunizační KOmise — pozn. překl.) v rozhovoru pro Wirtschaftswoche (dále jen WW).

 

WW: Pane Leidel, od té doby, co počet infikovaných spalničkami v Berlíně překročil 500 a nyní dokonce jedno dítě na tuto nakažlivou chorobu zemřelo, ozývá se volání po povinném očkování hlasitěji. Bylo by to správné opatření?

JL: Ne, myslím si, že povinnost očkovat proti spalničkám nic nepřinese. Byla by z pohledu ústavního práva sporná, prakticky sotva proveditelná a ve sporném případě by dokonce přivedla na barikády i ty, kteří sebe nebo své děti vlastně dát očkovat chtějí. Tlakem se dosáhne málo.

WW: Od Vás jako nejvyššího německého apoštola očkování bych teď očekávala vlastně bouřlivý apel pro vyšší nátlak ve směru očkování. Odkud pramení Váš pesimismus?

JL: Nejsem pesimistický, ale realistický. Zákon na ochranu proti infekčním nemocem sice možnost povinného očkování nabízí. Nicméně skutečně pouze v případě závažných onemocnění. Například v případě pravých neštovic s úmrtností třetiny nakažených. Také v případě viru ebola bych si to dokázal představit.

WW: V případě spalniček ne?

JL: Ne, spalničky sice nejsou zdaleka tak neškodné, jak si mnozí myslí. Ale přirozeně se také nedají srovnávat s tak extrémně smrtelnými nakažlivými nemocemi. Ale i kdyby očkovací povinnost byla zavedena, jak bychom ji prosadili? I kdyby veřejné školky již nenaočkované děti nepřijímaly, měli bychom boom ve školkách waldorfských, které se na očkování dívají tendenčně, spíše kriticky.

WW: Není zápis do školy dobrou příležitostí očkování nařídit?

JL: Ve skutečnosti ne, neboť by závislost návštěvy školy od stavu očkování byla v rozporu se všeobecně platnou povinností školní docházky. Někteří zástupci lékařů z nových spolkových zemí, ve kterých panovala v době diktatury NDR očkovací povinnost, již před několika lety navrhovali podmínit tak návštěvu gymnázia. Volně dle hesla: Kdo chce patřit k elitě země, musí být očkovaný. To je ale nesmysl.

WW: Co by se podle Vás mělo udělat, aby se zabránilo takovým epidemiím spalniček, jako je tomu nyní v Berlíně, či před dvěma lety také v Berlíně, Bavorsku a v okolí Kolína?

JL: Zápis do školy je dobrou příležitostí, aby se zjistilo, kdo je vlastně očkovaný. A tak se naposled v roce 2012 zjistilo, že 96,7% prvňáčků dostaly alespoň první z dvou dávek očkování proti spalničkám. 92,4% dostalo dokonce obě dávky — jsou tedy spolehlivě proti spalničkám ochráněni. Tím jsme sice nedosáhli oné magické hranice 95% proočkovanosti, která by dle epidemiologických poznatků takovým epidemiím mohla zabránit. Nicméně proočkovanost dětí v posledních letech stále kontinuálně roste.

WW: Kde je pak v systému to slabé místo, když je proočkovanost údajně tak skvělá?

JL: Zaprvé jsou ta čísla poněkud zkreslená, poněvadž 8% prvňáků jednoduše nedokáže doložit očkovací průkaz. Tyto pravděpodobně neočkované děti do statistik nevstupují. Ve skutečnosti však nejsou v současnosti problémem tyto děti, ale neočkovaní mladiství a mladí dospělí. Starší dospělí od ročníku narození 1970 většinou spalničky sami prodělali, jelikož tehdy toto očkování nebylo obvyklé. Jsou tedy imunní přirozenou cestou a před novou nákazou spalniček chráněni. Ale v případě mladých lidí, narozených po roce 1970, jsou v očkování největší mezery.

WW: A jak chcete tento problém řešit?

JL: Pokud by mou kanceláří proletěla víla, která by mi chtěla splnit jedno přání, pak bych ji požádal pošeptat všem praktikujícím lékařům do ucha následující: totiž, aby se svých pacientů pravidelně ptali na jejich očkovací průkazy. A pokud nejsou očkováni a jsou narozeni po roce 1970, doporučit jim také očkování proti spalničkám. Tím by se získalo hodně.