Vysoké horečky, autismus, těžká mentální retardace a těžká dysfázie po povinném + nepovinném očkování

25.06.2016 02:22

Alice Krlínová

 

    Náš příběh asi ani nemá začátek. Syn se podle doktorů narodil jako zdravé miminko. Matýsek přišel na svět 19.VII.2007 v Praze. Každé očkování provázely vysoké horečky, cca 4 dny. Chtěla jsem být zodpovedným rodičem a platila jsem ještě za očkování navíc k povinnému.

ilustrační obrázek: očkování miminkailustrační obrázek
Zdroj: Public Health Image Library (PHIL) /
Centers for Disease Control and Prevention (USA)

    Syn se jevil jako zdravé, veselé dítko, až na pár odchylek… stereotypy ve hraní. Stavěl kostky na sebe, řádil. Točil se s utěrkou dokolečka, zaujatě sledoval prstíčky, sledoval předměty z poza rohu, nenavazoval oční kontakt. Nemluvil a nemluví ani nyní, v 9 letech. Podle pediatra je prostě jen líný.

    Ve 3 letech jsem sama navštívila pedopsychiatrické dětské oddělení, také celkové vyšetření v Thomayerově nemocnici, Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Potvrzeny máme autismus, těžkou mentální retardaci a těžkou dysfázii.

    Syn má léky na potlačení agresivního chování. Nejprve poškozoval sám sebe. Škubal si vlasy, dřel si prstíčky na procházce o budovy, dřel se do krve. Zavíral si prsty do dveří, škrábal se po celém těle, kousal se atd. Některé věci dělá dodnes. Ale začal již napadat i okolí — děti i dospělé.

    Ve speciální školce byl šťastný. Ve škole máme nemalé problémy — velká neochota, ignorace, buzerace. Syna mám doma. Postupně nás ze školy vyštvaly a Speciální pedagogické centrum (SPC) nepomohlo. Nyní je vývojově tak na cca 2,5-leté dítě, až na to, že nemluví.

    Hodně me zklamalo okolí, SPC, škola, nemocnice. Místo pochopení a pomoci jsme se setkali s opravdu otřesným chováním. Jinak sociální dávky jsme dostali bez problémů a pomoc ze strany státu zatím perfektní.